Creatina este mereu produsul cel mai recomandat sportivilor datorita beneficiilor numeroase pe care ea le ofera. Creatina este produsa in mod natural de ficat si intr-o mica masura in rinichi si pancreas. Ea este principalul combustibil pentru efort scurt de intensitate crescuta.
Ce ofera creatina?
Multe cercetari au demonstrat faptul ca folosirea creatinei a crescut semnificativ puterea maximala, viteza, dar si forta. S-a ajuns la concluzia ca beneficiile fizice sunt si ele insemnate, cresterea masei musculare fiind garantata odata cu consumul creatinei.
Cum se administreaza creatina?
De obicei, sportivii iau 4 doze a cate 5 g de-a lungul zilei, iar modalitatea de administrare a creatinei este sub forma de pudra sau sub forma de capsule. Creatina pudra este insa optiunea mai avantajoasa pentru ca aceasta este si absorbita in cea mai mare cantitate de catre organism. Imediat ce muschiul este saturat cu creatina, sportivii trebuie sa foloseasca o doza de mentinere de 3-5 g in fiecare zi. Pentru sportivii care au o competitie in urmatoarele zile o crestere rapida a concentratiei de creatina in muschi este recomandata.
Mai este recomandata si folosirea a 4-5 g zilnic incepand din prima zi de administrare. Chiar daca saturatia nu se va produce imediat, dupa doar o luna de administrare, aceasta va fi atinsa. Optand pentru aceasta metoda de administrare, ea este una mult mai ieftina, ducand la o crestere rapida a greutatii corporale. Cea mai simpla metoda de a descoperi care este cantitatea ideala de creatina pe care sa o administrezi este cea care tine cont de greutatea corporala. O cantitate de 0.03 g pentru fiecare kilogram al corpului este un dozaj pe care orice sportiv il poate avea in vedere.
Care sunt principalele beneficii oferite de creatina?
Multe cercetari au aratat ca dozata corespunzator, creatina imbunatateste semnificativ hidratarea, dar si toleranta la caldura in timpul exercitiilor. Atunci cand creatina este absorbita de organism, acesta are nevoie de cantitati mari de apa, de aceea va creste semnificativ absorbtia si cantitatea de apa din organism, lucru ce duce la o scadere a temperaturii organismului in momentul in care sportivul face efort.
Creatina este benefica in mod particular pentru haltere, sportivii care isi suplimenteaza alimentatia cu creatina, reusind sa se bucure de o crestere a performantei la haltere chiar si cu 26%.
Creatina este apreciata si in procesul de recuperare, dar si in reaprovizionarea de glicogen. Pe parcursul unui antrenament de rezistenta, aceste depozite de glicogen pot fi golite cu 40%, in functie de intensitate, dar si de sesiune. Este foarte important sa se refaca aceasta cantitate de glicogen pentru ca ea permite in acest fel reintoarcerea mai rapida la antrenament, precum si o miscare la aceeasi intensitate.
Un alt motiv pentru care sportivii au in vedere creatina este ca aceasta ajuta la imbunatatirea fortei pe parcursul a muiltor exercitii generale din sala precum impinsul la presa, genoflexiunile, dar si extensii ale picioarelor. Suplimentarea cu creatina duce la o imbunatatire a performantei in forta, organismul bucurandu-se de toate efectele benefice pe care creatina le ofera.