Ce este ashwagandha, Care sunt principalele beneficii?

Ashwagandha este un remediu pe care un numar din ce in ce mai mare de persoane il au in vedere, acesta fiind benefic impotriva anxietatii, dar si a stresului. Fiind cunoscuta si ca ginsengul indian, acest remediu este unul foarte vechi, el fiind utilizat pentru o mare varietate de afectiuni. Fiind apreciat pentru proprietatile sale antiinflamatoare, antioxidante, dar si antibacteriene, acest remediu este unul pe placul multor persoane.

Ce este ashwagandha?

Aceasta planta este originara din zonele aride ale Indiei, ea fiind utilizata de peste 4000 de ani in aceasta tara si fiind apreciata pentru faptul ca este un remediu eficient. Fructele, frunzele, dar mai ales radacina acestei plante sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le ofera, ele avand un rol terapeutic. Gustul si mirosul este unul complex, acesta fiind caracterizat printr-o combinatie de note florale, amarui, dar si astringente.

Care sunt principalele beneficii?

Fiind una dintre cele mai vechi, dar si valoroase remedii ayurvedice, ashwagandha este apreciata pentru beneficiile pe care le ofera. Ea este indragita pentru numeroasele proprietati adaptogene, antioxidante, antiinflamatoare, dar si revitalizante. Aceasta planta este una imunostimulatoare, dar si antibacteriana in acelasi timp.

Combaterea stresului

Combatrerea stresului este unul dintre principalele beneficii, planta fiind comparata in eficienta pe care o ofera, cu unele medicamente clasice precum lorazepam sau imipramine. Ea nu are nici un efect secundar semnificativ, de aceea din punctul de vedere al eficientei sale, ea este un remediu excelent pentru orice persoana.

Trateaza depresia

Un alt motiv pentru care multe persoane au in vedere ashwagandha este ca aceasta ajuta in tratarea depresiei. De aceasta planta pot beneficia persoanele care sufera de anxietate, dar si cele care se confrunta cu depresia. Ea reduce semnificativ simptomele depresiei, crescand rezistenta organismului la factorii mediului inconjurtator. In acest fel, se imbunatateste semnificativ calitatea vietii de zi cu zi, iar persoanele care se bucura de toate beneficiile acestei plante au de castigat.

Intr-un studiu s-a ajuns chiar la concluzia ca eficacitatea acestei plante poate fi comparata cu un antidepresiv numit imipramina.

Imbunatatirea memoriei

Stresul emotional, cel chimic, dar si cel fizic pot cauza o multime de probleme sistemului nervos, de aceea este bine de stiut ca aceasta planta are un rol major in combaterea acestei probleme. Multe cercetari arata faptul ca aceasta planta este apreciata pentru faptul ca reuseste sa protejeze creierul. Ea lupta impotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Stimuleaza activitatea creierului datorita cantitatii foarte mari de antioxidanti prezenti in ea. Acesti antioxidanti distrug radicalii liberi si astfel va puteti feri de orice fel de problema. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca tratamentul cu ashwagandha reuseste sa stimuleze memoria, dar si alte abilitati cognitive.

Intarirea sistemului imunitar

Un alt motiv pentru care multe persoane au in vedere ashwagandha este ca aceasta functioneaza ca un adaptogen si anume ca reduce hormonii de stres din organism. Se reduce in acest fel inflamatia, iar sistemul imunitar este stimulat din acest punct de vedere. Aceasta poate fi folosita si de persoanele cu un sistem imunitar scazut, mai ales in perioada rece atunci cand apar racelile, dar si gripa. De asemenea, dupa ce s-a efectuat un tratament cu antibiotice, se poate avea in vedere un tratament cu aceasta planta.

Cresterea randamentului intelectual, dar si fizic

Rezistenta organismului la exercitii fizice este un alt lucru important in ceea ce priveste ashwagandha. Daca sunteti sportiv si doriti sa va bucurati de toate efectele benefice ale acestei plante, veti constata ca ea va ajuta la imbunatatirea concentrarii, precum si a motivatiei sau a rezistentei. Veti putea in acest fel face mai bine fata efortului intelectual, dar si fizic intens.

Cercetatorii au mai ajuns la concluzia si ca aceasta planta reuseste sa imbunatateasca rezistenta cardio-respiratorie, imbunatatind calitatile vietii persoanei care consuma in mod regulat planta sau extract din aceasta planta.

Glanda tiroida are si ea de castigat

In cazul afectiunilor glandei tiroide, ashwagandha este o alegere foarte buna pentru ca aceasta stimuleaza functionarea acestei glande. Ea chiar creste functia tiroidiana, fiind benefica asadar din acest punct de vedere.

Creste fertilitatea si stimuelaza functia sexuala

Ashwagandha este folosita ca afrodiziac natural, aceasta reusind sa imbunatateasca disfunctia sexuala. De asemenea, ea mai este utilizata si pentru a creste nivelul de testosteron, dar si sa imbunatateasca fertilitatea la barbati. Un studiu a demonstrat ca aceasta planta poate mari semnificativ volumul spermatozoizilor, imbunatatindu-se in acest fel fertilitatea. Ea este o planta benefica si in cazul femeilor, ajutandu-le si pe acestea sa-si imbunatateasca functia sexuala.

Indeparteaza oboseala suprarenala

Multe cercetari au ajuns la concluzia ca planta este utila si in sprijinirea functiei suprarenale. Atunci cand glandele suprarenale se epuizeaza, au de suferit alti hormoni din organism, inclusiv progesteronul, lucru care poate duce la infertilitate. Ashwagandha ajuta din acest punct de vedere, aceasta planta reusind sa indeparteze oboseala suprarenala.

Poate ajuta in tratarea cancerului

Reducand celulele tumorale si prevenind in acelasi timp cresterea celulelor canceroase, s-a demonstrat faptul ca ashwagandha contribuie la inhibarea proliferarii celulelor canceroase. Acest lucru se datoreaza in special proprietatilor sale antioxidante, dar si de stimulare a imunitatii.

Exista contraindicatii?

Nu este recomandat ca femeile aflate in perioada sarcinii, precum si copiii sub 16 ani sa consume ashwagandha. Nu se recomanda ca aceasta sa fie consumata de catre persoanele care sufera de ulcer stomacal sau de cele care au boli imune. Anumite medicamente nu ar trebui utilizate in combinatie cu ashwagandha.

Ce trebuie sa mai stii despre aceasta planta?

Fiind un remediu ayurvedic cu foarte multe beneficii, aceasta planta reuseste sa va ofere vitalitatea, dar si sanatatea de care aveti nevoie, astfel incat sa puteti face fata sarcinilor de zi cu zi. Gasindu-se si in tara noastra diverse suplimente care au in componenta lor aceasta planta, nu va fi greu sa va bucurati de toate efectele benefice pe care ea le ofera.

Cu cat o veti consuma mai des, cu atat veti incepe sa descoperiti numeroasele beneficii pentru sanatate pe care aceasta planta le pune la dispozitia voastra. Veti avea parte de efectele sale terapeutice, ea fiind folosita cu usurinta atat in ceaiuri, cat si in sucuri de fructe si legume. Ea mai poate fi adaugata si in diverse prajituri, placinte sau chiar in budinci.

Evaluare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Alte Produse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *